Fyns Botaniske Have
        Staudehaven.dk
 
 
   
  Forsiden | Katalog | Haver | Information
 Lidt historie om hvordan og hvornår Staudehaven er blevet til.
 
 
24 år med Staudehaven / Fyns Botaniske Have
Fra Ukrudtsmark til Botanisk Blomsterpark.

Historien begyndte faktisk allerede for nu snart 24 år siden, da vi ledte efter et sted at etablere en staudeplanteskole. Efter at have kigget på forskellige muligheder, faldt vi for stedet her på grund af beliggenheden med det smukke kuperede terræn og den fantastiske udsigt.
Det var dog først året efter i 1994 vi begyndte at sælge planter.

Hovedproduktionen i planteskolen var stauder, som bestod af ca. 1200  slags.

Foruden stauder bestod udvalget af sommerblomster, grøntsager til udplantning,  kæmpeudvalg i krukker, keramikfigurer, granitvarer og små og større vandspil.

Da vi købte stedet var her ca. 12000m². Der er købt 3000m² mere jord til. Det var noget, tidligere ejere havde solgt fra, men der skulle laves P-plads. Nu er der så i alt 15000m² eller sagt på en anden måde 3 tdr. land.

Da vi købte det i 1993, var det en såkaldt dejlig naturgrund - med 1m højt ukrudt over det hele.

Der var plantet 4 større grupper af gran, birk og bøg. I 1993 brugte vi tiden på at få græs og ukrudt bragt ned i en passende højde. En god gammel plæneklipper kunne klare det meste, og resten - tidsler og lignende - blev slået med en le. Vi har ikke sået nyt græs. De nuværende plæner er det der er tilbage af den gamle naturgrund.

I 1994 blev den første terrasse helt inde ved huset lavet. Den er på ca. 120m². Her er fra tidlig sommer til efterår fyldt op med sommerblomster i ampler, krukker og bede.  Der er mange gode siddepladser her på den sydvestvendte terrasse + en mindre havestue.

Det var også i 1994 vi lavede P-plads, og det var herfra at de første stauder blev solgt.
I 1995 blev de rigtige salgsbede lavet. P.g.a. terrænet var det naturligt at lave dem i terrasser.
Nu har vi plantet frugttræer og buske. Bare til privat brug.

I 1994 blev der startet på forevisningsbedene på ”Bakken” som vi kalder det. Her er der et stort fald på ca. 12 m. Det øverste ligger 104 m over havet. På disse bede er der plantet stauder, én af hver slags af de stauder, der var til salg. Der var sat skilte med dansk og latinsk navn, så man kunne gå og studere hver enkelt.

I 1996 byggede Willy drivhuset. Her startede vi midt i marts måned med sommer-blomsterne. Vi fik småplanter hjem, som vi selv pottede op og lavede salgsklare. Grønsager til udplantning blev også startet her. Når udplantningssæsonen startede ca. 1. maj, købte vi meget hjem, så der var et bredt udvalg.

Nu havde vi jo så fået det etableret, som der var planlagt fra starten.

Men så var der jo lige det, at terrænet  indbød til at få lavet et vandløb. Nu begyndte vi at indsamle sten, både store og små. Eftersommeren 1996 begyndte vi at lave den 25 m lange bæk. Bortset fra den store sten hvor Bækken begynder, er alle de andre sten kørt på plads med sækkevogn. Godt at det der gik ned af bakke! Ved den nederste del af bækken blev der lavet en Staudehave på ca 1000 m² Her er nogle små bassiner hvor bækken ender. Denne del af haven og bækken blev vi færdige med i 1997. Den er nu vokset godt til, så vi er i gang med at opstamme de største træer og buske. Så bliver der plads til bunddækkende skyggetålende stauder.
På den måde er haven i stadig forandring.

Nu kunne vi ikke bare stoppe her, så det næste projekt blev en alpin have, som vi altid kalder for Alpehaven. Her er der store sten - den største på knap 15 tons. Til disse store sten har vi dog haft hjælp af en rendegraver. Den helt store blev sat på plads af en specialkran. I denne have er der fortrinsvis små planter. Mange af den slags planter som findes i bjergegne. Vi prøver også på at finde specielle små træer og buske så helhedsindtrykket kan blive så rigtigt som muligt. Der er også små søer og vandløb. Alpehaven er bygget op over 3 år, nemlig '98-'99 og 2000. Alpehytten, der er bygget af rå egestammer (fra egen udtynding) og græstørvtag, der dog helt af sig selv er ved at blive lavet om til et tag fyldt med stenhøjsplanter, mest Sedum, blev dog først lavet i 2002. De sidste 4 år er jeg begyndt at klippe de små træer og buske.
Jeg håber de kan holdes lidt bonsai-agtig.

I 1999 overtog vi frøhandelen fra Odense Frøcenter. Frøene havde vi i vores lille butik, som var lavet i den gamle stald. Den var ikke så stor, bare 35m², men det var her vi havde det bredeste udvalg af frø på Fyn (Danfrø).
Samme år udvidede vi med en overdækket pergola, hvor der var plads til masser af udendørs krukker og havefigurer.

Foran huset, ud mod vejen og ved gavlen, var der stadig den gamle have, som ikke var særlig seværdig.
Her har vi lavet den Lille Rosenhave med brostensbelægning, lidt i gammeldags stil, så det passer sammen med huset. Rosenhaven er lavet i 2000 og 2001.

Nu var der ved at være sten nok, så det næste projekt, startet i 2001 blev oppe mellem birketræerne.
Her var der efterhånden blevet lagt meget jord op, da vi bor på en ren lerbakke, så hver gang der blev lavet nye bede eller lagt sten og fliser, skulle der først flyttes meget jord. Og hvad gjorde man så med det - jo man samlede det sammen i en stor stak, kantede siderne af med svære palisader, og lægger ½ meter grov surbunds-sphagnum på. Nu er der så plantet rhododendron, hortensia, hosta og andre surbundsplanter på højen.
Vi havde jo samtidig forhøjet terrænet med ca. 3 m, så det højeste punkt nu var ca. 107 m over havet. Foruden højen er der i birkeskoven lavet andre bede, kantet med svære egestammer eller palisader, hvor der også er plantet rhododendron, hosta, bregner og andre skyggetålende planter. Det blev færdigt i foråret 2004

I 2001 blev der lavet en terrasse mere, som ligger lidt rundt om den første. Også her blev der fyldt op med sommerblomster, og i 2008 da en bambus døde, fik vi lavet en lille ekstra hyggekrog.
I 2002 lavede vi rastepladsen ”Den blå hyggekrog”. Den lå lige ved siden af parkeringspladsen lidt inde under bøgetræerne.

Vores bedste og måske mest spændende anlæg er en japansk bjergsøhave. Søen på ca. 220m² blev gravet ud i oktober 2002. Den skulle lige have lov til at ”sætte” sig, da der blev gravet af i den ene ende og fyldt på i den anden. Terrænet faldt på det forholdsvis korte stykke 1,37m. Ved den ene ende er der bygget en træterrasse der går lidt ud over søen. Der er mange fisk at kigge på. Vi har 2 slags stør, de største på ca. 130 cm, og 7 store koi-karper + 15 mindre af egen avl. der er også 9 guldemder, som i 2012 har ynglet helt besat.  Ved den ene side er der lavet et bredt vandfald, og vi har haft held med at flytte 2 store fyrretræer på ca. 4 m. Det ene står midt i vandfaldet. Der er plantet mange store vandgraner, så beplantningen harmonerer med søens størrelse. Der er plantet 3 formklippede fyr ude på øen. Vi har næsten kun brugt norske brudsten (gråsorte) for at skabe stor ro og harmoni.
Nu i 2012 er haven flot groet til og en del udtynding er i gang.
Men der er meget klippearbejde der skal passes. Her i foråret 2017 er der ved at blive åbnet op mellem Alpehaven og den Japanske Have. Dels er træerne ved at være for store, og dels vil der blive et bedre udsyn, når der forhåbentlig bliver solgt en byggegrund med disse 2 haver i tilgift.

 Mellem Den Japanske Bjergsøhave og Staudehaven ved bækken, var der en gruppe af store graner. De fleste af disse træer er her i vinteren 2011/12 blevet toppet (p.g.a. sygdom)så kun stammerne er tilbage. Der er små forhøjede bede under. Disse bede er lavet af overskudsjord fra bjersøhaven. Vi har flyttet halvstore stedsegrønne og andre træer fra andre dele af haven og plantet her i "Skovhaven" som vi kalder den. Under de stedsgrønne er der sat hasselurt og der er sat mange forårsløg.

Haven er nu helt privat, men vi passer den så ukrudt mm. ikke får overhånd.